Akut prostatit

Akut prostatit är mer ovanligt än kronisk prostatit och symptom som feber och frossa är vanligt. Denna typ av prostatit kommer oväntat och plötsligt och gör mycket ont i underlivet (mellan pung och ändtarm) och ryggslutet. Smärtan kommer från en inflammation i prostatakörteln.

Om du har akut prostatit i samband med feber och frossa så rekommenderas att du ringer vårdcentralen eller akutmottagningen. Läkarna kommer se till att du får antibiotika rakt ut i blodet som dämpar inflammationen. Du kan också få ta receptbelagd antibiotika 3-4 veckor för att helt ta bort den akuta inflammationen.

Vad är akut prostatit?

Akut prostatit är en inflammation i prostatan som uppstår plötsligt. Det är en mer sällsynt form av prostatit jämfört med kronisk prostatit. Symtomen kan vara svåra och inkludera hög feber, svår smärta i bäckenområdet och perineum, svårigheter att urinera, ofta behovet av att kissa, och ibland blod i urinen.

Orsaken är vanligtvis en bakteriell infektion som kan spridas från urinvägarna eller från andra delar av kroppen. Behandlingen omfattar vanligtvis antibiotika för att döda bakterierna och smärtstillande medel för att lindra smärtan. Det är viktigt att söka vård omgående om man misstänker akut prostatit eftersom det kan leda till allvarliga komplikationer om det inte behandlas.

Vad orsakar akut prostatit?

Forskarna tror att det är bakterier som går upp i urinvägarna och sedan till prostatakörteln som urinröret passerar igenom. Med hjälp av behandling med antibiotika så lägger sig inflammationen och du och din prostata blir frisk.

Tyvärr har forskare märkt att kronisk prostatit kan utvecklas från en engångshändelse av akut prostatit. Den kroniska är långdragen och är en återkommande inflammation som måste behandlas långsiktigt genom ändring av livsstil. Jag själv lider av kronisk prostatit och tipsar om behandling här.

Inledande symtom på akut prostatit

Inledande symtom på akut prostatit kan inkludera:

 • Plötsligt uppkomna svåra smärtor i bäckenområdet och perineum.
 • Ökad frekvens av urinering.
 • Brännande känsla vid urinering.
 • Smärta eller obehag vid ejakulation.
 • Feber och frossa.
 • Ökad trötthet och svaghet.
 • Ibland kan det finnas blod i urinen.

Det är viktigt att söka medicinsk hjälp om du har något av dessa symtom eftersom det kan leda till allvarliga komplikationer om det inte behandlas. Läkaren kan göra en fysisk undersökning och ta urin- och prostatavätska prov för att bekräfta diagnosen och bestämma den bakomliggande orsaken.

Bäst behandling mot akut prostatit

Behandlingen för akut prostatit är vanligtvis antibiotika för att döda bakterierna som orsakar infektionen. Läkaren kommer att välja en antibiotikasort som är effektiv mot den specifika bakterien som orsakar infektionen. Detta bestäms ofta genom urin eller prostatavätska provs om det finns tecken på infektion. Antibiotika behandling kan vara oralt eller via intravenös administrering, beroende på svårighetsgraden av infektionen.

Smärtstillande medel kan också användas för att lindra smärtan och obehaget orsakat av inflammationen.

För att förbättra urinering och minska symtomen kan läkaren också rekommendera vätskeintag, vila och värmebehandling i bäckenområdet.

Om det finns tecken på att infektionen har spridit sig till andra delar av kroppen kan kirurgi vara nödvändigt.

Det är viktigt att följa läkarens rekommendationer och att fullfölja behandlingen trots att symtomen kan förbättras efter ett par dagar. Det är också viktigt att återkomma till läkaren om symtomen kommer tillbaka efter behandlingen eftersom det kan indikera en kronisk infektion eller resistenta bakterier.

Kan akut prostatit leda till cancer?

Akut prostatit är en inflammation i prostatan som orsakas av en bakteriell infektion och det är inte relaterat till cancer i prostatan. Prostatacancer är en helt annan sjukdom som orsakas av en ökning av antalet cancerceller i prostatan. Även om det inte finns någon direkt samband mellan akut prostatit och cancer i prostatan, kan det vara bra att kontakta en läkare om du har symtom på prostatit eftersom det kan vara ett tidigt tecken på andra problem.

4 svar på ”Akut prostatit”

 1. Hej !
  Min man fick gugande smärta i högre nedredelen av ryggen . Ingen feber , kräktes först av smärta sedan efter intag av paracetamol 500 mg smärtan blivit bättre. Sedan började igen , det blir värre efter när han dricker vätska. Kissar ofta dock små mängder och kommer blod på slutet . Vad kan det vara? Njurstenar ? Eller prostatit . I morse fick han anstränga sig med löpning upp till berget . Men han är väl tränar . Under senaste dagar drack alkoholfri öl typ 500 ml varje dag . Tack för svaret ! Mvh Lana

  Svara
 2. testa om det beror strålning från trådlösa maskiner.
  Bytte han telefon några veckor innan? Ta bort all WI-FI och kör kablat.

  Svara
 3. Lite om framsteg, prostata-problem tycks vara två, ett mentalt och ett fysiskt.
  Det mentala är enkelt att hantera med tankens kraft, det fysiska är av annat slag i dagsläget.
  Det mentala går att hantera med energiteknologi typ EFT eller Satori-protocol eller liknande. Kondensatoreffekt, verkar snabbt.
  Det fysiska tycks fungera med Andreas Kalckers protocol MSM. Under test men tycks ha verkan efter en något längre tid. Nattspringet har minskat med 2.

  Svara

Lämna en kommentar