Prostatabesvär

Lider du av prostata besvär? Det är vanligt att du i äldre ålder för problem med prostatan. Besvären kommer från prostataförstoring som gör att urinröret trycks ihop och urinen får svårare att passera. 

Mannens urinrör går genom prostatakörteln därför uppstår problemen. Åldersförstorad prostata är inte samma sak som prostatit som är en inflammation i prostatakörteln.

Godartad prostataförstoring kommer ofta efter 60-års åldern och gör att du behöver springa ofta på toaletten samt att du kissar litegrann varje gång. Det är så vanligt att varannan man får prostataförstoring och problem med att kissa i en högre ålder. Prostatasjukdomar hör till mannens allra vanligaste krämpor.

Tips på läkemedel

Symtomlindrande naturläkemedel är Cernitol som minskar storleken på prostatan så att du kan kissa mer normalt. Effekten av Cernitol uppnås gradvis och det kan ta upp till tre månader innan full effekt uppnås. Sedan behöver du löpande äta tabletten i samband med måltid varje dag. Cernitol kan även minska smärtan för de som har kronisk prostatit.

För att minska problemen med kissandet så ska man ta Curbisal som ska lindra nattliga urinträngningar. Vissa menar att läkemedlet tar bort känslan av att urinblåsan inte töms fullständigt.

Kom ihåg att urinflödet blir svagare hos alla män med åren. Prostatasjukdomar hör till mannens allra vanligaste åkommor

Bra medicin mot prostatabesvär

Det finns flera olika typer av mediciner som kan användas för att behandla prostatabesvär, och vilken typ av medicin som är bäst för dig beror på orsaken till dina besvär.

För bakteriella infektioner i prostata, som kan orsaka akut prostatit, kan antibiotika vara den vanligaste behandlingen. Läkaren kan ordinera ett brett spektrum av antibiotika för att ta hand om det breda spektrumet av bakterier som kan orsaka prostatit.

För icke-bakteriella former av prostatit, som kroniskt eller icke-infektiös prostatit, kan läkaren ordinera:

  • Alpha-blockerare, som kan hjälpa till att slappna av musklerna i urinröret och göra det lättare att tömma urinblåsan.
  • Anti-inflammatoriska läkemedel, som kan hjälpa till att lindra smärta och inflammation i prostatakörteln som Naproxen.
  • Smärtstillande medel, som kan hjälpa till att lindra smärta och obehag.
  • Alternativa behandlingar som zink, quercetin och saw palmetto, har också visat sig vara effektiva i vissa fall.

Det är viktigt att rådfråga en läkare för råd och behandling, eftersom det kan vara svårt att avgöra orsaken till prostatabesvär och därför kan det vara svårt att välja rätt medicin. Läkaren kan också rekommendera en kombination av olika behandlingar för att hjälpa till att lindra symtomen och minska risken för återfall.

Förebygga sjukdomar i prostatan

Kost och fysisk inaktivitet styr om du får cancer i prostatan. Så du bör äta lätt mat och röra dig ofta. Män som äter fet mat och är stillasittande är i riskzonen för att drabbas av sjukdomar i prostatan.

kost prostata lindring

Vad ska man då äta? Frukt och grönt är bra. Tomater och andra färgstarka grönsaker innehåller antioxidanter som hjälper till minska risken för cancer.

Fungerar pumpakärnor mot prostatabesvär?

Pumpakärnor har länge använts som ett naturläkemedel för att hjälpa till att lindra symtomen på prostatabesvär, eftersom de är rika på zink och andra näringsämnen som är bra för prostatahälsan. Zink är en mineral som är viktig för prostatahälsan eftersom det hjälper till att bibehålla en normal prostatastorlek och kan hjälpa till att förhindra inflammation.

Forskningen på effekten av pumpakärnor mot prostatabesvär är begränsad och resultaten är blandade. En del studier har visat att pumpakärnor kan hjälpa till att lindra symtomen på BPH (benign prostatahyperplasi) och mild till måttlig prostatit. Andra studier har inte visat någon signifikant effekt.

När bör han söka läkarhjälp?

Om din nattsömn störs och rubbas av att du måste springa upp och kissa flera gånger på nätterna så kan det vara dags att söka läkarhjälp. Får du totalstopp i urinflödet eller infektioner i urinvägarna så måste du söka läkarvård.