Prostatabesvär

Lider du av prostatabesvär? Det är vanligt att du i äldre ålder för problem med prostatan. Besvären kommer från prostataförstoring som gör att urinröret trycks ihop och urinen får svårare att passera. Mannens urinrör går genom prostatakörteln därför uppstår problemen. Åldersförstorad prostata är inte samma sak som prostatit som är en inflammation i prostatakörteln.

Godartad prostataförstoring kommer ofta efter 60-års åldern och gör att du behöver springa ofta på toaletten samt att du kissar litegrann varje gång. Det är så vanligt att varannan man får prostataförstoring och problem med att kissa i en högre ålder. Prostatasjukdomar hör till mannens allra vanligaste krämpor.

Tips på läkemedel

Symtomlindrande naturläkemedel är Cernitol som minskar storleken på prostatan så att du kan kissa mer normalt. Effekten av Cernitol uppnås gradvis och det kan ta upp till tre månader innan full effekt uppnås. Sedan behöver du löpande äta tabletten i samband med måltid varje dag. Cernitol kan även minska smärtan för de som har kronisk prostatit.

För att minska problemen med kissandet så ska man ta Curbisal som ska lindra nattliga urinträngningar. Vissa menar att läkemedlet tar bort känslan av att urinblåsan inte töms fullständigt.

Kom ihåg att urinflödet blir svagare hos alla män med åren. Prostatasjukdomar hör till mannens allra vanligaste åkommor

Förebygga sjukdomar i prostatan

Kost och fysisk inaktivitet styr om du får cancer i prostaten. Så du bör äta lätt mat och röra dig ofta. Män som äter fet mat och är stillasittande är i riskzonen för att drabbas av sjukdomar i prostatan.

Vad ska man då äta? Frukt och grönt är bra. Tomtater och andra färgstarka grönsaker innehåller antioxidanter som hjälper till minska risken för cancer.
kost prostata lindring

När bör han söka läkarhjälp?

Om din nattsömn störs och rubbas av att du måste springa upp och kissa flera gånger på nätterna så kan det vara dags att söka läkarhjälp. Får du totalstopp i urinflödet eller infektioner i urinvägarna så måste du söka läkarvård.