Var sitter prostatan?

Prostatan sitter i slutet av urinröret och du kan känna prostatan ungefär 8 cm in via ändtarmöppningen. Prostatan sitter där eftersom den tillverkar det sekret som gör att spermerna kan förflytta sig effektivt vid ejakulation och transport till livmodern. Mannens prostata är mycket känslig för beröring och betraktas som en erogen zon, också kallad P-punkt (motsvarar kvinnans G-punkt).

Massera prostatan

Storleken på prostatan brukar man likna med en valnöt. Prostatan är mycket känslig för beröring, men också för inflammationer. En vanlig sjukdom hos män är prostatit som gör att prostatakörteln blir inflammerad och sedan gör mycket ont. Sjukdomarna finns som akut prostatit och kronisk prostatit.

Vid prostatit så kan det hjälpa att massera prostatan och hålla ett tryck mot den med ett finger. Detta hjälper mot spänningar och smärta vid prostatit. Att massera prostatan kan vara förebyggande mot prostatit samtidigt som massagen kan vara sexuell i andra sammanhang.

var sitter prostatan

Sitter illa till på äldre

Eftersom prostatan sitter mellan urinblåsan och urinröret så kan prostataförstoring göra att äldre får problem med att kissa. Det kan vara så att mannen känner sig kissnödig men att det endast kommer några droppar. Det vanliga är att män över 60 år får prostatabesvär som gör att de måste avbryta sin sömn flera gånger under en natt för att gå på toaletten.

Idag finns flera naturläkemedel att prova på som kan motverka och göra prostatan mindre igen.