Kronisk prostatit

Kronisk prostatit har och är i många fall svår att diagnosticera och många läkare misstar sig för urinvägsinflammation. Vad som orsakar smärtorna är inflammation i prostatakörteln som uppkommer av bakterier.

Effektiv symptomlindring har läkarna svårt att ge för kronisk prostatit som är en långvarig och ihållande sjukdom. Kronisk prostatit är en ofarlig sjukdom som inte har något med cancer att göra. Jag har själv kronisk prostatit och har lärt mig behandla prostatit effektivt så att man håller sig i ett frisk tillstånd och slipper de återkommande inflammationerna i prostatan.

Vad är kronisk prostatit?

Kronisk prostatit är en långvarig inflammation i prostatan, en körtel som ligger under urinblåsan och omgärdar urinröret hos män. Det är en vanlig form av prostatit, en av de vanligaste sjukdomarna hos män under 50 år.

Symptomen kan variera från milda till svåra och kan inkludera smärta eller obehag i bäckenregionen, svårigheter att tömma blåsan, ofta behovet av att kissa, trötthet och förlust av sexuell förmåga. Orsakerna är inte helt klara, men det kan bero på bakteriella infektioner, skador eller trauma i bäckenområdet, eller stress. Behandlingen kan innefatta antibiotika, smärtstillande medel, fysisk terapi och livsstilsförändringar.

Varför får man kronisk prostatit?

Min erfarenhet är att inflammationen i prostatan har ett samband med de kramper och smärtor jag upplevt av musklerna mellan pungen och ändtarmen. Det är en malande smärta med känslan av att någonting ska spricka i ditt underliv. Läkarna brukar beskriva detta för kroniskt bäckensmärtsyndrom.

Smärtorna och inflammationen vid kronisk prostatit kan pågå allt från 1 vecka till flera månader. Den uppkommer ofta när du blir nedkyld eller har en påbörjan till förkylning eller annan sjukdom som skapar inflammationen och infektion i kroppen. Vanligt är det att inflammationen sker under kalla dagar under höst, vinter och vår. Sommaren brukar vara mer barmhärtig eftersom värmen gör att risken för nedkylning minskar.

Övervinna kronisk smärta

Mitt tips är att inte fokusera på smärtan utan försök tänka på allt positivt i ditt liv. Vi kan ha ett aktivt fritidsliv precis som alla andra, vi måste bara ändra vårt tankesätt. Att ha en kronisk smärta är psykiskt påfrestande därför jag har skapat långsiktiga mål i mitt liv. Målen är allt från att leva hälsosamt med träning och karriärmål i form av att lyckas med mitt företag. Dessa mål gör att min smärta blir mindre viktigt. Jag rekommenderar dig att försöka skapa mål i ditt liv som du kan sträva mot. Antidepressiva tabletter må hjälpa på kort sikt, men för att vinna över kronisk prostatit måste du tänka på möjligheter och skapa sunda livs vanor så tidigt som möjligt. Det är aldrig för sent!

Vid vilken ålder kan man få kronisk prostatit?

Man kan få kronisk prostatit vid vilken ålder som helst, men det är vanligare hos män i åldern 20 till 50 år.

Är trötthet vanligt vid kronisk prostatit?

Trötthet kan vara ett symtom på kronisk prostatit, men det är inte alltid förekommande. Andra vanliga symptom inkluderar smärta eller obehag i bäckenregionen, svårigheter att tömma blåsan, och ofta behovet av att kissa. Det är viktigt att konsultera en läkare om man misstänker att man har kronisk prostatit för rätt diagnos och behandling.

Hur länge kan män ha kronisk prostatit?

Kronisk prostatit kan vara en långvarig sjukdom och kan pågå i många år, även om det är svårt att säga exakt hur länge eftersom det kan variera från person till person. Det är viktigt att få rätt diagnos och behandling för att hantera symtomen och förbättra livskvaliteten. Det är också viktigt att arbeta med en läkare för att hitta en behandling som fungerar bäst för varje enskild person.

Är kronisk prostatit farligt?

Kronisk prostatit kan vara en besvärlig sjukdom, men det är vanligtvis inte farligt. Det kan emellertid leda till kronisk smärta och obehag, och kan också påverka sexuell funktion och allmän livskvalitet. Dessutom kan det leda till komplikationer som urinretention (svårigheter att tömma blåsan) och ökad risk för urinvägsinfektioner. Det är viktigt att konsultera en läkare om man har symtom som kan tyda på kronisk prostatit för att få rätt diagnos och behandling. Behandlingen kan hjälpa till att lindra symtomen och förbättra livskvaliteten.

1 svar på ”Kronisk prostatit”

  1. Hej! Jag har haft problem med min anal i flera år nu, förstör mina studier helt o hållet..

    Jag vet inte om jag har detta men det verkar vara likt. Bara att jag inte har någon smärta? Jag har bara ett jävligt jobbig och obekvämt ”tryck” i ändtarmsöppningen så att säga. Kan det vara detta jag har? Det händer oftast när jag är ute, tex i skolan. Men händer även hemma, dock rätt ovanligt.

    mvh.

    Svara

Lämna en kommentar